Gemeente nieuwe beheerder eiland van Brienenoord

WhatsApp Image 2021-04-02 at 19.12.39

Er valt deze dagen veel te vertellen over het eiland van Brienenoord! Het eiland is nu een jaar onderweg naar een nieuwe metamorfose. Om de voortgang aan belangstellende over te brengen is er regelmatig een nieuwsbrief over de vorderingen die door de gemeente wordt verstuurd.

Het belangrijkste nieuws van de afgelopen dagen was dat de gemeente Rotterdam het eiland zelf gaat beheren in de toekomst. De laatste 20 jaar heeft het Zuid Hollands Landschap dit gedaan voor Rotterdam. Wat dit betekent voor het eiland leest u verder op in dit artikel!
Er kan in ieder geval gemeld worden dat er op het eiland vrijdag 2 april een totempaal is geplaatst in de speeltuin op het eiland genaamd “de Blije Bij”. Het houtsculptuur is gemaakt door Anton Klijnsmit. Op de totempaal zijn de dieren aangebracht die op- en rond het eiland zijn te zien!

Goed nieuws over de Schotse Hooglanders, ze komen zeker terug op het eiland! Het worden twee dames genaamd Daisy en Dora! Wanneer ze naar het eiland komen?

Het Eiland van Brienenoord is een bijzonder stukje Rotterdams grondgebied. De afgelopen 18 jaar is het dagelijks groenbeheer door het Zuid Hollands Landschap verzorgd. De herinrichting was een logisch moment om ook het beheer onder de loep te nemen. De gemeente heeft besloten het beheer weer zelf op zich te nemen. Wat er verandert voor de bezoekers? Bijna niets!

Mooi houden van wat mooi is aangelegd
Richard van Motman is integraal beheerder buitenruimte bij de afdeling Stadsbeheer. Dat is nogal een mondvol. Wat doe je zoal? “Ik ben nauw betrokken bij grote herinrichtingsprojecten in mijn gebied. Ik werk vooral in IJsselmonde, dus ik ken het gebied goed. Bij het maken van de plannen kijk ik of we datgene dat nieuw wordt gemaakt ook goed kunnen onderhouden. Daarvoor heb ik contact met allerlei specialisten; bijvoorbeeld op het gebied van groen, schoon, bruggen etc.”

Alles in één hand
Dat klinkt als een flinke puzzel. Waarom heb je deze klus met twee handen aangepakt? “Het beheer van het eiland is natuurlijk meer dan alleen het groen onderhouden. We moeten ook zorgen dat de paden in goede staat blijven, dat de prullenbakken geleegd worden, dat onze afdeling Toezicht & Handhaving goed ingezet kan worden en dat de toegangswegen goed en veilig zijn. Dan is het logisch om alles bij één club te houden, en dat is Stadsbeheer in Rotterdam.”

Grote grazers
Het groenbeheer werd in de afgelopen jaren voor een deel gedaan door Schotse hooglanders. Komen die terug? “Er komen zeker hooglanders terug! Met onze boswachter hebben we hier goede afspraken over gemaakt. Er zijn er zelfs al twee uitgekozen: Daisy en Dora. Er komt ook een kraal, een soort weitje zodat we ze kunnen vangen als ze bijvoorbeeld door de veearts nagekeken moeten worden. Daisy en Dora komen deze zomer, of volgend jaar naar het eiland. Dat hangt af van de voortgang van het project en de hoeveelheid voedsel die er voor ze is. We willen natuurlijk niet dat ze honger krijgen.” In een volgende nieuwsbrief stellen we Daisy en Dora aan u voor.

Het blijft lekker ruig
Gaat er verder nog iets veranderen in het beheer? “Eigenlijk niet. De natuur had op het eiland de ruimte om voor een deel zelf te bepalen hoe die zich ontwikkelde. Dat willen we zo houden. In het begin zullen we wel iets meer moeten sturen om te zorgen dat de nieuwe planten en bomen voldoende tijd krijgen om te gaan groeien. We hebben bijvoorbeeld een prachtige bloemenweide gepland. Maar die moeten natuurlijk wel de kans krijgen om te gaan groeien en niet overwoekerd worden met brandnetels of bramen. Maar het wordt zeker geen aangeharkt strak stadspark!”

Mooie uitdaging
“Het Eiland van Brienenoord is een bijzondere locatie. Daarom vind ik het leuk om het beheer er van goed op te zetten zodat het ook een pareltje blijft. Dankzij de goede zorgen van het ZHL in de afgelopen 18 jaar, hoef ik in ieder geval niet vanaf nul te beginnen.” Later vertellen we ook meer over het beheer van het eiland als het project klaar is.

De overige artikelen lezen in de nieuwsbrief? Zie de hiervoor de link! https://www.nieuwsbrievenrotterdam.nl/…/873…/April-2021/

Brontekst: Projectgroep Eiland van Brienenoord gemeente Rotterdam.
Foto; Remco van der Hul – Directievoerder Gemeente RotterdamGeschreven door: Ruud

02/04/2021