Schuttingtonnen: een nieuwe bron voor water en gesprek in Reyeroord.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Gisteren was het feest in Reyeroord: de wijk is weer drie unieke schuttingtonnen rijker. Schuttingtonnen?! Jazeker, de schuttington is een bijzondere regenton die aan de buitenzijde van een schutting of schuur wordt geplaatst, maar het water kan door bewoners in de tuin gebruikt worden. Zo werken gemeente en bewoners samen om bij heftige regenbuien wateroverlast te voorkomen en in droge periodes dat water weer te benutten.

Ontwerper Bas Sala maakt in de eerste fase van dit project tien tonnen. Inmiddels hebben zes bewoners van Reyeroord zo’n ton geadopteerd. Als adoptant krijg je de schuttington in bruikleen voor onbepaalde periode en gaan we af en toe met je in gesprek over het gebruik of andere oplossingen.
Zo onderzoeken we samen hoe we het bewustzijn van de klimaatopgave kunnen vergroten en zo’n oplossing op de grens van ruimtes bijdraagt aan het gezamenlijk klimaatbestendig maken van de stad.

De plaatsing werd op woensdagmiddag 7 juli gevierd met een klein feestje voor de adoptanten en medebewoners. Het moment om elkaar wat beter te leren kennen, het gesprek te starten én te ervaren dat je met aanpassingen voor wateroverlast jouw omgeving ook leuker en mooier kan maken. Dit keer was er voor de kinderen een workshop ‘afkoppelkunst’. Afkoppelen klinkt ingewikkeld, maar het is gewoon het loskoppelen van je regenpijp van de riolering. En dat leverde ware regenpijpschilderijen op: regenpijpen werden omgetoverd tot fantasiefiguren die helpen het regenwater goed weg te voeren in de tuin!

Wil je meer weten over de schuttington? Mail naar reyeroord@rotterdam.nl.

 

Bedankt voor je inzending Eline!