DE AVONDKLOK REGELS

Eigen verklaring

Verklaringen voor wie buiten is tijdens de avondklok staan online
vr 22 jan 2021, 11:07

Woerden – De verklaringen die je op zak moet hebben als je tijdens de avondklok op straat bent, zijn gepubliceerd. De avondklok voor heel Nederland gaat vanavond (zaterdag 23 januari) in en geldt tussen 21.00 en 4.30 uur.

De meeste mensen moeten thuiswerken. Maar wie dat niet kan en daarom toch tijdens de avondklok buiten is, moet hiervoor een werkgeversverklaring bij zich hebben. Hierin staat onder andere waar je werkt en in welke functie. Deze moet ondertekend zijn door de werkgever. Ook moet je de eigen verklaring kunnen laten zien.

Wie verder genoodzaakt is om buiten te komen tijdens de avondklok, moet een eigen verklaring bij zich dragen. Hierin geef je dus zelf aan waarom je buiten moet zijn. Op het formulier staan een aantal uitzonderingen waardoor u toch buiten mag zijn. Staat uw reden er niet bij en gaat u toch naar buiten, dan riskeert u een boete van 95 euro. Tijdens de persconferentie afgelopen woensdag werd al gezegd dat er geen waarschuwingen worden gegeven, er wordt gelijk beboet. Ook in een (eigen) auto, het OV of in de taxi zitten geldt als ‘buiten zijn’.

Bij een calamiteit, terugkeer uit het buitenland en het uitlaten van een hond heeft u geen formulier nodig. Lees meer over de uitzonderingen op de avondklok bij de Rijksoverheid.

De formulieren mogen zowel geprint als digitaal getoond worden. Hoe wordt gecontroleerd of de verklaringen kloppen, is nog onduidelijk. Maar als er wordt ontdekt dat je liegt in de verklaringen, dan is dit valsheid in geschrifte. Op dit misdrijf staan boetes van duizenden euro’s of in het ergste geval gevangenisstraf.

Klik HIER om de verklaringen te downloadenGeschreven door: Joop


22/01/2021

 

Geplaats in: [epvc_views]