Interview met Roos Leona over het belproject in Hillesluis

Roos zet zich op heel veel verschillende manieren in voor haar wijk en haar buren. Zo is zij vrijwilliger bij de ouderenclub aan de Slaghekstraat in Hillesluis, maar is zij ook actief lid van het belproject.
 
Hierover vertelt zij: “Het belproject is ontstaan in de tijd van Stichting welzijn Feijenoord (SWF) daarna is het overgaan naar Dock en toen gestopt. Ik dacht toen: “De mensen rekenen op een telefoontje. Ik ga ervoor!” Humanitas heeft gezorgd dat ik en mijn collega’s een telefoon kregen zodat wij kunnen bellen met mensen die daar behoefte aan hebben. Op dit moment hebben wij 17 mensen tussen de 70 en 95 jaar die wij bellen. Sommigen bellen wij al 8 jaren lang, en velen van hen hebben wij nooit persoonlijk gezien. Maar toch is een soort telefonische band ontstaan.
En nu in de Corona-virus tijd heb ik de telefoon met de lijst naar huis gebracht om deze mensen toch te blijven bellen.”
 
“Wanneer de huiskamer weer open gaat komt een vrijwilliger die vroeger ook belde mij weer helpen. Dan zijn wij met ons drieën. Als er nieuwe vrijwilligers willen meedoen: graag! Die mensen kunnen zich bij ons aanmelden. Als ze dan echt mee gaan doen, zal ik ze eerst kort inwerken. Omdat deze mensen kwetsbaar zijn, moet je goed met ze kunnen praten en naar hen luisteren. Toen dit project begon zijn wij allemaal naar een paar weken cursus gegaan voordat wij konden beginnen met bellen. Dus het is belangrijk dat ook nieuwe vrijwilligers goed worden ingewerkt.” 
 
“Door dit project hebben wij in het verleden twee mensen kunnen redden die ernstig ziek thuis waren. Alleen al door naar hun stem te luisteren kon ik merken dat er iets aan de hand was, en toen heb ik gelijk hulp gestuurd. Die bleek ook echt nodig te zijn.”
 
Wil je ook vrijwilliger worden bij het belproject? Neem dan contact op met Roos. Je kunt haar bellen op 06 30 56 17 67 of mailen via r.leona@kpnplanet.nl