Skip to content

Maaltijden met Liefde van Senay

Senay Akdemir is eigenaresse van restaurant Dolice op de Groene Hilledijk. Zij helpt buurtbewoners tijdens deze corona crisis aan heerlijke warme maaltijden. Voor slechts vijf euro brengt een van haar vrijwilligers een voedzame, met liefde bereide Turkse maaltijd aan de deur. Wij spraken Senay over dit mooie initiatief.

“Het idee om betaalbare voedzame maaltijden voor wijkgenoten te bereiden bestond al langer. En net toen ik er mee aan de slag wilde, moest ik dicht door corona. Dat was voor mij het moment om niet bij de pakken neer te zitten, maar het juist te gaan doen, zeker nu!”

Hartverwarmende gesprekken
“Ik doe dit niet uit commercieel oogpunt, aan die vijf euro per maaltijd verdien ik niets, dat is echt gewoon wat het kost, iets minder zelfs. Maar het is zo belangrijk, zeker nu. Mensen vereenzamen, en het bezorgen van een maaltijd is, ondanks de afstand, toch een fijn contactmoment. Soms komt een vrijwilliger terug, en dan vraag ik “Waarom duurde het zo lang?” Dan zegt die vrijwilliger: “Ja die meneer was zo blij om iemand te zien, ik moest wel even blijven praten.” Er ontstaan veel spontane balkon en tuin gesprekken zo. Dat is hartverwarmend.”

“Ik heb nu vijf vrijwilligers die de maaltijden rondbrengen. Sommigen hebben zichzelf aangemeld, maar sommigen heb ik zelf benaderd. Die zag ik elke dag om dezelfde tijd langs mijn restaurant lopen, voor een gezonde wandeling. Ik heb ze aangesproken en gevraagd: “Als je hier toch al elke avond wandelt, zou je dat dan ook een keer met een pakketje in je hand willen doen?” Nou dat wilden ze wel!”

Gezond eten is ook lekker eten
“Ik houd bij het koken rekening met dat het gezond moet zijn. De meeste van mijn maaltijden gaan naar mensen uit de risicogroep, die moeten we extra goed verzorgen. Dus magere yoghurt in plaats van vette. Geen rijst, wel tarwe, niet teveel zout, veel verse groenten en dat allemaal verwerkt tot traditionele maaltijden, die veel van deze mensen nog kennen. Ik merk dat ze dat heel erg waarderen.”

“Ik maak geen reclame, heb het zelfs niet eens op mijn website gezet dat ik dit doe. De mensen die nu maaltijden afnemen, die komen vaak via via binnen. Iemand die zegt: ‘Volgens mij is dit wel wat voor mijn buurvrouw of buurman.” En soms zien mensen dat een maaltijd bij de buren bezorgd wordt. Dan steken ze hun hoofd buiten de deur, en vragen of ze ook mogen.”

Toekomstdromen
“Ik ben wel van plan dit na corona voort te zetten. Als ik dan nog besta. Het is natuurlijk maar afwachten. Want mijn gewone inkomsten heb ik nu niet meer. Ik heb ook een binnentuin in mijn restaurant. Daar zou ik als het weer mag graag een kruidentuin beginnen, en ouderen en kinderen uit de wijk daarbij betrekken. Die zou ik willen leren gezond te koken met wat er in die tuin groeit. Het zou ook mooi zijn om er bijvoorbeeld een diëtiste aan te koppelen, die dan goed advies kan geven over wat gezond is, en dat gaan wij dan lekker koken. ”


Geschreven door: ronald

schouten