Ongehoorde verhalen.

Bestand_002

Nederland is het land van 18 miljoen meningen. En dat is mooi want in een democratische samenleving, beschermt de grondwet het recht om in vrijheid je mening te kunnen uitspreken. 

Daarom werd ik blij toen ik een bericht van het Rotterdams Wijktheater zag, waarin bewoners werden opgeroepen om in gesprek te gaan met de gemeente. Vooral de locatie waar mensen dat kunnen doen, is bijzonder. Het gaat namelijk om de plek waar burgemeester Aboutaleb het filmpje opnam na de rellen op de Beijerlandselaan. 

Op de Riederlaan, precies voor het kantoor van de stadsmarinier, waar de burgemeester zijn emotionele en indringende boodschap aan jongeren én hun ouders verkondigde, staat nu een zogenaamde speakers’ corner; een plek waar mensen kunnen spreken of in debat kunnen gaan in de open lucht.

Toen ik het bericht las, moest ik meteen aan Londen denken. Daar, aan de rand van Hyde Park verkondigen sprekers al eeuwenlang hun mening in het openbaar op de wereldberoemde Speakers’ Corner. Meestal staat de spreker op een zeepkist, met daaromheen geïnteresseerde toehoorders.

Op de Riederlaan staat geen zeepkist, maar een gele sticker op de stoep, waarop bewoners in 3 minuten hun zegje kunnen doen. Waarom ik dit een mooi initiatief vind, is omdat het een podium kan zijn voor ongehoorde verhalen. Een plek waar mensen, die het gevoel hebben niet gehoord te worden, hun mening kunnen delen of direct een boodschap kunnen meegeven.

Het kan zijn dat de tegel vooral gebruikt gaat worden door de ‘Usual Suspects’, mensen die op een of andere manier goed weten hoe en waar zij hun mening over iets kunnen geven. Mensen die korte lijntjes hebben met ambtenaren, politici of instellingen. 

Daarom hoop ik dat vooral de ongehoorden in de wijk hun zegje gaan doen. Daar op die gele sticker, of op andere manieren, elders. Niet anoniem, vanachter een pc, in het afvoerputje van de hedendaagse samenleving wat social media heet. Nee, gewoon in het echt. Met echte mensen om je heen én met de kans dat je gehoord wordt. In plaats van dat er vóór of óver hen gesproken wordt door anderen. Want die verhalen kennen we al.

 

Rachid Benhammou