Schoon, heel en veilig

Deze bekende leus begint met Schoon, dat is toch wel het startpunt voor een veilige omgeving. Een schone wijk, schone straten, dat helpt in het gevoel van veilig en welbevinden. Eén van onze wijkraadsleden zei ooit eens ‘ik voel me thuis in Hillesluis, maar niet als ik de bende zie die het soms is’, doelend op de troep die er helaas kan zijn. Zo sterk kan een niet-schone omgeving doorwerken in het gevoel van thuis voelen. Een schone omgeving willen we om veel redenen, omdat het fijn oogt en omdat het aangeeft dat er zorg en aandacht is voor de wijk. Naastplaatsingen, onkruid en zwerfvuil geven een signaal af van verwaarlozing.

 

Wie in Hillesluis op een gemiddelde dag rondloopt moet helaas constateren dat de wijk verre van goed schoon is en dat er veel plekken zijn waar het zorgelijk vuil is. Sommige zaken kan de gemeente beter doen, bijvoorbeeld sneller reageren op de meldingen in de buiten beter app, of volle containers op tijd legen. Maar een deel van de vervuiling hangt erg samen met onwenselijk gedrag van bewoners. Grofvuil dat zonder een afspraak op straat wordt gezet, vuilzakken naast de containers en het weggooien van resten eten bijvoorbeeld.

 

Om dit te verbeteren hebben we de inzet nodig van alle ondernemers en bewoners die in Hillesluis wonen en werken, en die actief bijdragen aan een schone wijk. Door zelf het goede voorbeeld te geven aan medebewoners en kinderen, door op tijd een afspraak te maken voor het ophalen van grofvuil en door geen etensresten achter te laten. Maar ook door het melden in de buiten beter app van zaken die niet goed zijn. Deze meldingen helpen om actie te ondernemen, maar ook om zicht te krijgen in wat er gebeurt in de verschillende delen van de wijk.

 

Een schone wijk is een fijne wijk, daar draag ik graag aan bij, en ik reken op u. Wat kunt u dan doen? Bijvoorbeeld door het worden van container adoptant. Wat dat inhoudt? Dat u een beetje extra let op een container naast uw huis, dat u meldingen doorgeeft, en dat we met u in gesprek gaan over wat er goed en minder goed gaat in uw omgeving. We kunnen hierbij uw eventuele tips en inzichten goed gebruiken voor verbeteringen en u ziet direct wat er wel en niet helpt.

 

Verderop leest u de ervaringen van één adoptant. Ik hoop dat het u aanspreekt en dat u denkt ‘Ja, dat wil ik ook wel om mijn wijk te helpen schoner te worden’. In dat geval nodig ik u graag uit om u hiervoor aan te melden, gewoon door een belletje of mailtje naar s.elfizazi1@rotterdam.nl of 06- 22 05 00 04.

Samen voor een Schoon Hillesluis.

 

Sana El Fizazi

Stadsmarinier Hillesluis

 

Lees dit artikel, ander nieuws en handige informatie in de wijkkrant Hillesaluis. Deze krant is in week 42 door jongeren de wijk rond gebracht, huis aan huis in de brievenbus. Gemist of liever online? Lees de krant NU  door op deze tekst te klikken