FAQ Fieldlab Inbraakvrije Wijk

Veelgestelde vragen (FAQ) Fieldlab Inbraakvrije Wijk

Wat is een Fieldlab?
Een Fieldlab is een proefomgeving waar we slimme innovatieve technologieën in de praktijk gaan testen die ons kunnen helpen om het aantal inbraken in het gebied te laten dalen. Dit doen we in samenwerking met verschillende partners. Het Fieldlab in Lombardijen is het eerste Fieldlab in de gemeente Rotterdam. Daarna richten we in meerdere gemeenten een Fieldlab in. We werken samen met onder andere bedrijven, woningbouwcorporaties, buurtbewoners en de politie. Deelname voor buurtbewoners is op vrijwillige basis.

Wat gebeurt er in het Fieldlab?
Aan de Dantestraat 454 in Lombardijen hebben we een projectruimte, met een ‘inside lab’, waar we verschillende technische maatregelen testen. We zijn gestart met het testen van slimme armaturen op lantaarnpalen. Deze kunnen geluiden waarnemen en gedrag herkennen, denk aan glasgerinkel en verdacht gedrag van inbrekers. De lantaarnpalen werken dan als slimme ogen en oren van de buitenruimte.

Waarom een Fieldlab?
Sinds begin 2018 is Lombardijen een hotspot met betrekking tot inbraken en wordt daar door alle partners veel op geïnvesteerd. Denk aan nieuw hang- en sluitwerk, extra toezicht op straat en ook preventieve acties. Maar wat zou het mooi zijn als ook de technologie kan helpen in de aanpak van woninginbraken? Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft daarom opdracht gegeven om met Fieldlabs door het hele land te gaan onderzoeken of nieuwe technologie ook een partner zou kunnen zijn.

Wat is het doel van het Fieldlab:
Het Fieldlab heeft meerdere doelen:

  • Het verlagen van het aantal inbraken  
  • Het verhogen van het ophelderingspercentage van woninginbraken
  • Het verhogen van het veiligheidsgevoel van bewoners

Wat gebeurt er met de uitkomsten van het Fieldlab?
Alle Fieldlabs in het land onderzoeken net op een andere manier hoe ze kunnen helpen bij de aanpak van woninginbraken. Als alle resultaten bekend zijn dan zullen er maatregelen zijn die niet gewerkt hebben maar ook maatregelen die wel daadwerkelijk inbraken voorkomen of ervoor zorgen dat inbrekers aangehouden kunnen worden. Deze goedwerkende maatregelen kunnen dan bij de aanpak van woninginbraken gevoegd worden en in andere wijken/steden gebruikt worden.  


Kunnen we iets zien in de wijk in Lombardijen?
Wij zijn nog aan het testen in de projectruimte maar binnenkort zullen de armaturen van de lantaarnpalen in het Carlo Collodihof vervangen worden door slimme armaturen. Er zit dan op dat moment nog geen apparatuur in die iets kan waarnemen, dit wordt er gefaseerd in gemonteerd. Uiteraard houden we de bewoners van het Carlo Collodihof goed op de hoogte van de planning.

Hoe wordt dit betaald?
Het ministerie van Justitie & Veiligheid is opdrachtgever. Het Fieldlab Lombardijen is een samenwerking tussen het ministerie, de Nationale Politie, gemeente Rotterdam, woningcorporatie Havensteder en stichting DITSS.

Wie is/zijn DITSS?
Stichting Dutch Institute for Technology, Safety & Security (DITSS) is een publiek bestuurde, non-profit organisatie, die zich vanuit een proactieve houding richt op het bijdragen aan maatschappelijke relevantie op het gebied van een veilige omgeving. DITSS is vooral krachtig in het bouwen van living labs, Fieldlabs en het neerzetten van praktijkgericht innovatie-omgevingen.


Hoe lang blijft het Fieldlab in Rotterdam?
Net zolang totdat het onderzoek resultaat heeft opgeleverd en we wat kunnen zeggen over de toegevoegde waarde van de technologie in de aanpak van woninginbraken. Uiteraard blijft de aanpak woninginbraken vanuit de gemeente, politie en andere partners gewoon doorgaan.

Waar kan ik terecht voor meer informatie?
Kijk op https://www.likejewijk.nl/lombardijen/fieldlab-lombardijen/ voor meer informatie. U kunt ons bereiken via fieldlablombardijen@rotterdam.nl of door langs te komen op de Dantestraat 454 in Lombardijen.