Skip to content

FieldLab Lombardijen

FAQ FieldLab 

De gemeente Rotterdam heeft sinds 2012 een intensieve aanpak van High Impact Crimes (HIC). Dit zijn woninginbraken, straatroven en overvallen. In 2012 is een stadsmarinier HIC aangesteld en is een aantal wijken in het kader van woninginbraken aangewezen als hotspots.

Lombardijen is in februari 2018 als nieuwe hotspot aangewezen omdat het aantal inbraken hier wel daalt, maar minder snel dan in andere wijken. Doel is nog minder woninginbraken in de wijk. De gemeente werkt hiervoor samen met woningcorporatie Havensteder, politie, Buurtpreventie en Buurt Bestuurt.

Wat is er tot nu toe gedaan?:

 • Havensteder heeft juli en augustus 2018 ruim 200 woningen in de Dantestraat voorzien van nieuw hang- en sluitwerk. Hierbij blijft het belangrijk om deuren en ramen op slot te doen.
 • Begin juli 2018 zijn politie, gemeente en Buurtpreventie bij iedereen in de Dantestraat langs geweest om advies te geven over hoe men een inbraak kan voorkomen.
 • Samen met bewoners, politie, gemeente en Havensteder is in november 2018 een schouw gehouden in de Dantebuurt en Molièrebuurt. Tijdens een schouw wordt gekeken naar de staat van o.a. verlichting en groen maar ook waar nog extra hang-en sluitwerk nodig is.
 • Zomer 2018 werden met een bakfiets op centrale plekken informatiepakketten uitgedeeld. De boodschap was; Hoe kun je zelf de kans op een inbraak verkleinen?
 • Tijdens de donkere dagen neemt het aantal inbraken gemiddeld toe. Gemeente en politie zijn tijdens deze periode extra op straat aanwezig geweest. Zo was er een online preventiecampagne tegen inbraak maar ook fysiek in de wijk: op een bakfiets zijn er informatiepakketten en tijdschakelaars uitgedeeld.
 • Net voor Kerst 2018 zijn 4 WhatsApp groepen opgezet in Lombardijen. In totaal hebben deze ruim 200 deelnemers. In deze groepen delen bewoners zaken op het gebied van veiligheid met elkaar. Bijvoorbeeld papiertjes tussen deuren of verdacht gedrag.
 • Alle woningeigenaren in Lombardijen hebben in maart 2019 een aanbieding van de gemeente ontvangen voor het aanpassen van het hang- en sluitwerk .
 • Meld Misdaad Anoniem (MMA) is de wijk ingegaan en heeft veel bewoners geïnformeerd over de mogelijkheden van MMA. Soms wil je iets over een ernstig misdrijf melden zonder dat jouw naam bekend wordt. Bijvoorbeeld omdat je de dader goed kent. Of om andere redenen. Dan kun je melden bij Meld Misdaad Anoniem. Zo krijgt de politie informatie die zij anders niet zou ontvangen.
 • Op 9 mei 2019 heeft de gemeente met partners aangebeld bij de bewoners van het Carlo Collodi Hof om uitleg te geven over de armaturen.
 • Op 15 mei is het team in de rest van de Dante buurt deur aan deur langs gegaan.
 • Op 18 mei werd er van 14:00 – 16:00 uur een buurttent geplaatst voor de Dantestraat 454 waar u verdere informatie kon krijgen over het FieldLab. Ook kon u hier terecht met al uw vragen. 
 • In de week van 20 mei 2019 werden de bestaande armaturen van een aantal lantarenpalen in het Carlo Collodi Hof vervangen door nieuwe lege armaturen.
 • Op 5 juli 2019 bezocht Burgemeester Aboutaleb het Carlo Collodi Hof en de Dantebuurt. Hij liet zich uitgebreid informeren over het Fieldlab, de slimme lantaarnpalen en de vorderingen in de wijk.
 • Op 28 augustus 2019 heeft de gemeente met partners aangebeld bij de bewoners van het Carlo Collodi Hof om voorlichting te geven over de vorderingen van het slimme lantaarnpalen project.
 • Op 10 september 2019 zijn de eerste geluids- en bewegingssensoren in de lantaarnpalen geplaatst op het Carlo Collodi Hof.

De aanpak stopt hier niet. Er wordt nog steeds hard ingezet om inbraken te voorkomen. Dit kunnen we niet alleen! Jouw hulp is nodig. Dit kan door middel van verdachte situaties te melden maar ook door je hang- en sluitwerk daadwerkelijk op slot te draaien, ook al ben je maar 2 minuten weg. Of misschien wil je je nog meer inzetten voor de wijk. Kijk dan eens naar initiatieven zoals het Buurtpreventieteam en Buurt Bestuurt:

Buurtpreventieteam

Buurt Bestuurt

 

FieldLab Lombardijen

Naast alle eerder genoemde maatregelen is er een FieldLab gestart in de omgeving van de Dantestraat.

Een fieldlab is een proefomgeving in de buurt om nieuwe ideeën met technologie uit te proberen.

Doelen zijn: 

 • Veel minder inbraken
 • Hogere pakkans en opheldering
 • Een beter gevoel van veiligheid

Aan de Dantestraat 454 ( de oude apotheek) is een een projectruimte ingericht waar we armaturen van lantaarnpalen testen. De bestaande armaturen van een aantal lantarenpalen in het Carlo Collodi Hof willen we gaan vervangen door intelligente lampen die geluid kunnen waarnemen en gedrag kunnen herkennen. We starten met testen binnen in de projectruimte.

Informatie avond FIELDLAB – Tijdens de informatie avond, die op 31 januari 2019 in Huis van de Wijk Lombardijen plaatsvond, werden genodigde bewoners uit en rond de Dantestraat geïnformeerd over o.a. de stand van zaken van diverse woninginbraken, er werden inbraakpreventie tips gedeeld, én het nieuwe FieldLab werd geïntroduceerd..

Benieuwd? Check de video hieronder!

 

Burgemeester Aboutaleb bezoekt FieldLab

Op 5 juli 2019 was burgemeester Aboutaleb op bezoek bij het Fieldlab in Lombardijen. Daar kwam hij met eigen ogen bekijken wat er allemaal gebeurt om de wijk veiliger en prettiger te maken, en maakte hij kennis met ‘onze’ armaturen voor lantaarnpalen die in de toekomst slim worden door allerlei vooruitstrevende techniek.

De samenwerkende partners, Fieldlab Inbraakvrije Wijk, DITTS, InterpolisPolitie Rotterdam IJsselmonde en wooncorporatie Havensteder leidden gezamenlijk de burgemeester door de Dantebuurt. 
Daar heeft hij ook persoonlijk een van de eerste Interpolis Thuiswacht bewakingssystemen overhandigd aan een bewoner die zich had opgegeven om kosteloos deel te nemen aan het Thuiswacht programma.

En de burgemeester zou de burgemeester niet zijn als hij niet letterlijk en figuurlijk bij de wijk zou stilstaan. Een aantal wijkbewoners werd dan ook verrast met een spontaan tuinbezoek. 🌿🥀😍

Zie hieronder het filmverslag van het bezoek van de burgemeester aan het FieldLab.

https://youtu.be/ZrhtjzMx8wY

Nog meer weten over het FieldLab?

Voor FAQ over het FieldLab, klik HIER

Lees ook:

Column Nienke Riemersma

Havensteder Nieuws

Algemeen Dagblad

Inbraak Vrije Wijk

FieldLab Rotterdam

 

 

Scroll To Top