De gemeente Rotterdam heeft sinds 2012 een intensieve aanpak van High Impact Crimes (HIC). Dit zijn woninginbraken, straatroven en overvallen. In 2012 is een stadsmarinier HIC aangesteld en is een aantal wijken in het kader van woninginbraken aangewezen als hotspots.

Lombardijen is in februari 2018 als nieuwe hotspot aangewezen omdat het aantal inbraken hier wel daalt, maar minder snel dan in andere wijken. Doel is nog minder woninginbraken in de wijk. De gemeente werkt hiervoor samen met woningcorporatie Havensteder, politie, Buurtpreventie en Buurt Bestuurt.

Wat is er tot nu toe gedaan?:

 • Havensteder heeft juli en augustus 2018 ruim 200 woningen in de Dantestraat voorzien van nieuw hang- en sluitwerk. Hierbij blijft het belangrijk om deuren en ramen op slot te doen.
 • Begin juli 2018 zijn politie, gemeente en Buurtpreventie bij iedereen in de Dantestraat langs geweest om advies te geven over hoe men een inbraak kan voorkomen.
 • Samen met bewoners, politie, gemeente en Havensteder is in november 2018 een schouw gehouden in de Dantebuurt en Molièrebuurt. Tijdens een schouw wordt gekeken naar de staat van o.a. verlichting en groen maar ook waar nog extra hang-en sluitwerk nodig is.
 • Zomer 2018 werden met een bakfiets op centrale plekken informatiepakketten uitgedeeld. De boodschap was; Hoe kun je zelf de kans op een inbraak verkleinen?
 • Tijdens de donkere dagen neemt het aantal inbraken gemiddeld toe. Gemeente en politie zijn tijdens deze periode extra op straat aanwezig geweest. Zo was er een online preventiecampagne tegen inbraak maar ook fysiek in de wijk: op een bakfiets zijn er informatiepakketten en tijdschakelaars uitgedeeld.
 • Net voor Kerst zijn 4 WhatsApp groepen opgezet in Lombardijen. In totaal hebben deze ruim 200 deelnemers. In deze groepen delen bewoners zaken op het gebied van veiligheid met elkaar. Bijvoorbeeld papiertjes tussen deuren of verdacht gedrag.
 • Alle woningeigenaren in Lombardijen hebben in maart 2019 een aanbieding van de gemeente ontvangen voor het aanpassen van het hang- en sluitwerk .
 • Meld Misdaad Anoniem (MMA) is de wijk ingegaan en heeft veel bewoners geïnformeerd over de mogelijkheden van MMA. Soms wil je iets over een ernstig misdrijf melden zonder dat jouw naam bekend wordt. Bijvoorbeeld omdat je de dader goed kent. Of om andere redenen. Dan kun je melden bij Meld Misdaad Anoniem. Zo krijgt de politie informatie die zij anders niet zou ontvangen.

De aanpak stopt hier niet. Er wordt nog steeds hard ingezet om inbraken te voorkomen. Dit kunnen we niet alleen! Jouw hulp is nodig. Dit kan door middel van verdachte situaties te melden maar ook door je hang- en sluitwerk daadwerkelijk op slot te draaien, ook al ben je maar 2 minuten weg. Of misschien wil je je nog meer inzetten voor de wijk. Kijk dan eens naar initiatieven zoals het Buurtpreventieteam en Buurt Bestuurt:

Buurtpreventieteam

Buurt Bestuurt

 

FieldLab Lombardijen

Naast alle eerder genoemde maatregelen is er een FieldLab gestart in de omgeving van de Dantestraat.

Een fieldlab is een proefomgeving in de buurt om nieuwe ideeën met technologie uit te proberen.

Doelen zijn: 

 • Veel minder inbraken
 • Hogere pakkans en opheldering
 • Een beter gevoel van veiligheid

Aan de Dantestraat 454 ( de oude apotheek) is een een projectruimte ingericht waar we armaturen van lantaarnpalen testen. De bestaande armaturen van een aantal lantarenpalen in het Carlo Collodi Hof willen we gaan vervangen door intelligente lampen die geluid kunnen waarnemen en gedrag kunnen herkennen. We starten met testen binnen in de projectruimte.

Informatie avond FIELDLAB - Tijdens de informatie avond, die op 31 januari 2019 in Huis van de Wijk Lombardijen plaatsvond, werden genodigde bewoners uit en rond de Dantestraat geïnformeerd over o.a. de stand van zaken van diverse woninginbraken, er werden inbraakpreventie tips gedeeld, én het nieuwe FieldLab werd geïntroduceerd..

Benieuwd? Check de video hieronder!

 

Op de planning in mei 2019

In de week van 20 mei worden de bestaande armaturen van een aantal lantarenpalen in het Carlo Collodi Hof vervangen door nieuwe lege armaturen.

Op 9 mei zal de gemeente met partners aanbellen bij de bewoners van het Carlo Collodi Hof om uitleg te geven over de armaturen.

Op 15 mei gaan het team in de rest van de Dante buurt deur aan deur langs.

Op 18 mei wordt er van 14:00 – 16:00 uur een buurttent geplaatst voor de Dantestraat 454 waar u verdere informatie kunt krijgen over het FieldLab. Ook kunt u hier terecht met al uw vragen. 

Nog meer weten over het FieldLab?

Lees ook:

Havensteder Nieuws

Algemeen Dagblad

Inbraak Vrije Wijk

FieldLab Rotterdam

 

 

Laatste Fieldlab berichten

Werkzaamheden in Carlo Collodihof

Door Rhea | 6 oktober 2020

De komende weken worden er experimenten uitgevoerd met delantaarnpalen in het Carlo Collodihof. Hierdoor zal er meeractiviteit plaatsvinden dan normaal. U kunt overdag of in de avond medewerkers zien lopen inherkenbare hesjes of u kunt zien dat Stedin sensoren (ver)plaatst.Heeft u vragen? U kunt ons bereiken via fieldlablombardijen@rotterdam.nlof u kunt binnen stappen op ons kantoor…

Fieldlab Inbraakvrije Wijk in Lombardijen

Door Redactie LikeJeWijk | 8 december 2019

Wat is Fieldlab Inbraakvrije Wijk? Fieldlab Inbraakvrije Wijk is een proefomgeving waar slimme innovatieve technologieën in de praktijk getest worden die kunnen helpen om het aantal woninginbraken in het gebied te laten dalen. Dit in samenwerking met verschillende partners. Het Fieldlab in Lombardijen is het eerste Fieldlab in Nederland. Er worden nu ook in andere…

FAQ Fieldlab Inbraakvrije Wijk

Door Rhea | 15 mei 2019

Veelgestelde vragen (FAQ) Fieldlab Inbraakvrije Wijk Wat is Fieldlab Inbraakvrije Wijk? Fieldlab Inbraakvrije Wijk is een proefomgeving waar we slimme innovatieve technologieën in de praktijk testen die ons kunnen helpen om het aantal woninginbraken in het gebied te laten dalen. Dit doen we in samenwerking met verschillende partners. Het Fieldlab in Lombardijen in Rotterdam is…