Onze Annie in de spotlights

‘Ik krijg energie van mensen helpen”, vertelt Annie in de nieuwsbrief van Gebied IJsselmonde.

In de Pliniusstraat in Lombardijen werden de plantschalen jarenlang als een soort lekker grote afvalbakken gebruikt. Een doorn in het oog van Annie Freriks. Ze besloot samen met Buurt Bestuurt Homerusbuurt de handen uit de mouwen te steken. En dat was niet voor het eerst. Annie woont al vijftig jaar in Lombardijen, is 81 jaar en telt waarschijnlijk toch tot een van de actiefste bewoners van de buurt. Onder de regie van Annie werden de cultuurzondagen opgericht en de dansdinsdagen in Islemunda, die nu worden gerund door nieuwe vrijwilligers.

Annie richt zich op activiteiten in haar verzorgingstehuis nu. Ze zit nog steeds wel in Buurt Bestuurt Homerusbuurt. Met dit bestuur besloot ze de verschraalde plantenschalen op te knappen. “De schalen waren gevuld met afval en wat bedompte struikjes. Samen met een groep bewoners uit de buurt wilden we ze nieuw leven inblazen. De plantsoenendienst heeft ons geholpen. In de bakken zit nu winterhard struikgewas. De bloemen worden in het voorjaar geplant. En toch zie je al dat mensen hun afval er niet meer in gooien.”

Gebiedscommissielid Desley Rijsdijk trok ook zijn handschoenen aan om mee te helpen. “Mensen zoals Annie, die maken onze wijk mooier. Wij kunnen mensen niets opdringen om iets te doen voor de wijk. Maar wat we wel kunnen doen, is voor ze klaar staan en ze ondersteunen als ze dat wel willen doen.”

Bekijk ook het verslag van Like je Wijk die een reportage maakte: https://www.likejewijk.nl/lombardijen/video-buurt-bestuurt-homerusbuurt-stroopt-de-mouwen-op/

Fleur je wijk op!
Een idee voor de wijk? Om dit te laten financieren kun je daarvoor een bewonersinitiatief indienen. De jury bestaat uit gebiedscommissieleden Marcel Verhoef, Jerry Lussenburg en Aad Broer. Voorbeelden van gedeeltelijk of volledig gefinancierde initiatieven zijn de Sinterklaashuizen in Keizerswaard en Beverwaard, het Koningsfestival in Lombardijen én de plantenbakken van Annie uit deze nieuwsbrief.

Jurylid Aad: “Omdat ik nu jurylid ben zit ik er middenin, vind ik het echt interessant om te zien waar anderen mee komen. Ik organiseer zelf nog steeds bewonersinitiatieven zoals de ouderenvierdaagse in Beverwaard, natuurlijk mag ik dan niet stemmen. Wat ik zie is, juist door klein te beginnen, kun je ver komen. Zoals de ouderensoos van Francisca Gielen in de speeltuin. In het begin kwamen er zes mensen op af, nu moeten ze soms aanmeldingen weigeren vanwege de drukte. Als bewoners het leuk vinden om iets te organiseren dan stralen ze dat uit. Andere mensen komen daarop af.”


Bron: Nieuwsbrief Gebied IJsselmonde
Lees het digitale bestand van de NIEUWSBRIEF https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/ijsselmonde/Nieuwsbrief-gebiedscommissie-IJsselmonde-1.pdfGeschreven door: denise

Like je Wijk
04/02/2019