WAT IS HELING

2e hands inkoop

Heling is het kopen of verkopen van gestolen goederen. Heling is strafbaar! Onder heling valt ook het kopen van producten als u had kunnen vermoeden dat het om een gestolen artikel gaat. Je koopt een fiets voor een prijs wat te mooi is om waar te zijn, vaak gaat het dan om een gestolen product. Voordat je zulke producten koopt of verkoopt check dan eerst de site www.stopheiling.nl of download de app Stopheling. Hier kan je kijken of het product/producten gestolen zijn of niet!

Bijna 8 op de 10 mensen zouden een zichtbaar gestolen fiets niet kopen. Dat blijkt uit onderzoek*. Toch komt heling regelmatig voor, ook onder ondernemers. Met alle gevolgen van dien. Want gestolen producten kopen, bezitten en verkopen is strafbaar. Met justitie in strijd gaan wil iedereen voorkomen! Hieronder kan je een aantal tips lezen om heling te voorkomen.

Tip 1: Registreer tweedehands producten in het inkoopregister

Ben je een opkoper of handelaar in tweedehands producten? Zorg er dan altijd voor dat je het gekochte product en de aanbieder registreert, bijvoorbeeld in het Digitaal Opkopers Register. Daarmee vergroot je de pakkans van dieven en maak je woninginbraken, overvallen en andere diefstallen een stuk minder aantrekkelijk. 

Tip 3: Noteer het serienummer

Noteer uw serienummers overzichtelijk via de app stopheling of via www.stopheling.nl!

Hoe werkt stopheling.nl? 
Stap 1: Je vraagt de aanbieder om het serienummer
Stap 2: Voer het serienummer in de app of op de site. Krijg je geen resultaat? Dan is het product waarschijnlijk niet geregistreerd als gestolen. Blijf alert als bijvoorbeeld de prijs niet in verhouding staat met het aangeboden product.
Stap 3: Komt het ingevoerde serienummer overeen met een gestolen product? Je kan dit dan melden via de meldknop! Hier kun je de naam van de internetsite, het advertentienummer en het e-mailadres van de aanbieder invullen.

* Bron: Bestrijding van High impact crimes 2019-04, onderzoek door No Ties BV