10 jaar geleden: opening van het Ovezandepad

april19-1

Vandaag is het precies 10 jaar geleden dat het eerste stukje van het Ovezandepad officieel is opgeleverd, voor mij was dit om meerdere redenen een bijzondere gebeurtenis. Het pad heeft namelijk op mijn voorstel de naam Ovezandepad gekregen, iets waar ik nog steeds trots op ben. Als ik over het pad loop moet ik altijd weer terugdenken aan die bijzondere dag op 19 april 2011.

Het Ovezandepad is een voor Pendrechtse begrippen nieuw pad dat in de volle lengte door het nieuwgebied van de Tuin op het Zuiden loopt, parallel aan de Ossenisseweg. Het pad begint bij de Ellewoutsdijkstraat (deze plaats ligt vlakbij Ovezande maar dat is toeval) en loopt tot aan het Oude-Tongepad aan de westrand van Pendrecht, het pad is ongeveer 3,5 meter breed en heeft een lengte van ruim een halve kilometer. Het Ovezandepad werd in de loop der jaren steeds een stukje langer naarmate de nieuwbouw vorderde, begin september 2016 is het laatste stukje aangelegd en toen was het Ovezandepad over de volle lengte beloopbaar.

Hoe ben ik op de naam Ovezandepad gekomen? Op een tekening van de Tuin op het Zuiden zag ik als naam Fijnaartpad staan maar dat leek mij niet handig: er is immers al een pad met die naam en er komt geen fysieke verbinding tussen de twee delen. Bovendien sluit de naam niet goed aan bij de overige straten in de directe omgeving. Tijdens een bijeenkomst over de voortgang van de herstructurering op 20 oktober 2008 bracht ik dit ter sprake en Nico Ros, programmamanager bij Woonstad Rotterdam, sprak toen de legendarische woorden “Nou, verzin jij dan eens een betere naam!” Ik dacht eerst dat het een grapje was…

Nadat ik in een atlas de kaart van Zeeland had geraadpleegd was ik er al heel snel uit. Ovezande is een plaatsje op Zuid-Beveland (gemeente Borsele) waar de wederopbouwarchitect Ernest Groosman is geboren en dat wist ik uit een boek. Het nieuwe voetpad zal bovendien vele keren de plekken kruisen waar de door Groosman ontworpen flats hebben gestaan zodat de straatnaam in twee opzichten naar de architect verwijst, wie nu het hele pad afloopt kruist maar liefst 13 keer een plek waar een Groosmanflat heeft gestaan. De naam Ovezandepad past bovendien goed bij de omliggende straten want die zijn eveneens vernoemd naar plaatsen op Zuid-Beveland. De deelgemeente Charlois heeft mijn voorstel overgenomen en op 27 oktober 2009 heeft de gemeente Rotterdam de naam officieel goedgekeurd.

Op 19 april 2011 was de officiële oplevering van het eerste stukje van het Ovezandepad (tussen de Ellewoutsdijkstraat en de Krabbendijkstraat) en daarbij was ook een nazaat van Ernest Groosman aanwezig. Marcel Groosman roemde het werk van zijn vader en was zeer vereerd dat het pad deze naam had gekregen als een indirect eerbetoon aan zijn vader. Als dank bood hij mij na zijn toespraak een gesigneerd boek over Ernest Groosman aan. Met het afschieten van confettikanonnen werd het pad officieel geopend, dat gebeurde bij de lantaarnpaal met de straatnaamborden op de hoek van het Ovezandepad en de Krabbendijkestraat.Geschreven door: Mario

19/04/2021

Geplaats in: [epvc_views]