60 jaar geleden: opening Beatrixschool

maart29

Vandaag is het precies 60 jaar geleden dat de Beatrixschool aan de Krabbendijkestraat officieel is geopend (bovenste foto: de school in 1963). Ter gelegenheid van de opening op 29 maart 1961 biedt architect F. Swaneveld de school een door Teus van den Berg vervaardigd plastiek aan dat is aangebracht op de muur in de centrale hal. Het voor die tijd moderne gebouw heeft een centrale hal en twee vleugels met aanvankelijk 12 leslokalen, aan het begin van deze eeuw zijn er lokalen bijgebouwd in dezelfde stijl als het bestaande gebouw. De school is vernoemd naar prinses Beatrix.

Op 1 augustus 1985 fuseren de Beatrixschool en de aan de Sliedrechtstraat gelegen Prinses Marijke kleuterschool tot een nieuwe basisschool, het gebouwtje van de vroegere kleuterschool dient nog vele jaren als accountantskantoor en is pas in oktober 2002 afgebroken. De Beatrixschool bestaat anno 2021 nog steeds, het is de enige school in Pendrecht die nog de originele naam draagt. Ook de vier platanen op het schoolplein hebben alle veranderingen overleefd.

De Beatrixschool ken ik al sinds mijn kindertijd want ik heb er zelf op gezeten. Op 23 augustus 1966 was mijn eerste schooldag, de heer van Veelen was toen het Hoofd der School en is enkele jaren later opgevolgd door J. Tijseling. De volgende leerkrachten heb ik gehad: mw. Schotanus (klas 1), Wil de Jong (klas 2/3), mw. van Dijk en dhr. Tijseling (klas 4), dhr. den Ouden en Joop Verschoor (klas 5) en A. v.d. Sluijs (klas 6). Als jongen heb ik er nooit les van gehad maar ik noem toch de naam van juffrouw Wilschut voor het vak nuttige handwerken. Lichamelijke oefening was in de gymnastiekzaal naast de school, een deel van de vierde klas heb ik doorgebracht in de noodlokalen aan de Middelharnishof (nu staat hier Korpersteijn).

Een minder leuke herinnering was de schooltandarts. Het was altijd weer schrikken als het beruchte witte busje van de Stichting Schooltandverzorging naast de gymzaal geparkeerd stond. Dan verscheen de assistente in de klas en werd je met enkele klasgenoten “uitgenodigd” om naar de bus te komen. Je ging altijd in een groepje want, zo was de gedachte, dan overwin je de angst voor de tandarts. Bij de meesten heeft dat averechts gewerkt want terwijl jij op de achterbank zat te wachten lag één van je medeleerlingen te kermen in die stoel. Velen krijgen nog altijd de rillingen bij het horen van het woord schooltandarts. Na afloop van de behandeling kreeg je een briefje mee waarop stond wat de tandarts had gedaan.

Omdat ik de tweede klas had overgeslagen duurde mijn tijd op de Beatrixschool maar 5 jaar. De schooltijd werd traditiegetrouw afgesloten met een musical waarop maandenlang was geoefend. De musical ging over Parijs en het eerste liedje begon met “Adieu Parijs met je Seine”. Op 22 juni 1971 was mijn officiële afscheid van de Beatrixschool, enkele klasgenoten gingen naar de Beatrix MAVO maar ik ging naar het Johannes Calvijn Lyceum in Vreewijk.Geschreven door: Mario

29/03/2021

Geplaats in: [epvc_views]