De grootste kerstboom van Rotterdam?

november21-2

Sinds gisteren hangt het lichtsnoer in de vorm van een grote kerstboom weer aan de galerijkant van de Kortgeneflat, een traditie die in 2014 is begonnen. Een paar jaar hing het lichtsnoer er niet vanwege technische problemen maar sinds vorig jaar is de boom weer terug. Ieder jaar heeft de boom een iets andere vorm, de kerstboom hangt nu vanaf de derde etage en het topje van de boom bevindt zich net onder de dakrand.

Waarschijnlijk is dit de grootste kerstboom van Rotterdam en het is al vanaf een grote afstand zichtbaar als je over de Slinge richting Groene Kruisweg rijdt. Dat hebben we eigenlijk te danken aan Lotte Stam-Beese (de stedenbouwkundige die Pendrecht heeft ontworpen) die de Kortgeneflat bewust haaks op de Slinge heeft geprojecteerd als westelijke afsluiting van de weg. Daardoor moest de Slinge in een bocht langs de flat lopen, dat is bijzonder in een wijk waar nagenoeg alle straten haaks op elkaar staan.

De Kortgeneflat is bij veel Pendrechtenaren ook bekend onder de naam Shellflat en voor de verklaring van deze naam moeten we terug naar de begintijd van Pendrecht. Toen de flat in 1958 werd opgeleverd huurde de Shell de hele flat voor een periode van 30 jaar om er werknemers te huisvesten. Er was in die tijd nog woningnood dus het was heel aantrekkelijk om als werknemer niet alleen een baan maar ook een woning aangeboden te krijgen. Omdat de tijden veranderden is de overeenkomst in 1988 niet verlengd maar de naam Shellflat is tot op de dag van vandaag gebleven.Geschreven door: Mario

21/11/2020