Een bijzondere plek

april04

Op de hoek van de Schuddebeursstraat en de Serooskerkestraat staat een transformatorhuisje met op de zijkant een groot paneel waarop onder andere de muis Jerry is afgebeeld. Waarom zit dat paneel juist aan die kant en staat er vlakbij het transformatorhuisje een lantaarnpaal midden op een grasveld?

Voor het antwoord op die vragen moeten we terug in de geschiedenis. Aan het transformatorhuisje was aan de kant van de Serooskerkestraat een rijtje garages vastgebouwd dat in 2005 is afgebroken. Eén van de garages grensde aan het trafohuisje en na de afbraak was op die muur de herinnering aan een bromfiets te zien: er stond met grote letters Zündapp KS125 (foto rechtsboven, de funderingen van de garages zitten nog in de grond).
De huurder van de garage stak de liefde voor zijn gemotoriseerde tweewieler niet onder stoelen of banken en schreef de naam levensgroot op de zijmuur van zijn garage. Dat de naam ooit voor iedereen zichtbaar zou worden kon hij natuurlijk niet vermoeden en toen ik het zag ik vroeg mij af of de persoon in kwestie nog in de buurt woonde en op zijn Zündapp KS125 door Pendrecht reed.

Hoe dan ook, die muur was een lelijk gezicht en de Nieuwe Unie (de voorloper van Woonstad Rotterdam) liet het paneel maken om daarmee de beschadigingen aan de muur als gevolg van de sloop van de garages aan het gezicht te onttrekken. Voordat het paneel zijn definitieve plek in de Serooskerkestraat kreeg diende het als achtergronddecor van de musical Of Mice and Mozart tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen Pendrecht op 27 september 2008. Dat verklaart de Olympische ringen linksboven op het paneel, de ringen zijn vierkant omdat het officiële logo beschermd is en niet zomaar gebruikt mag worden.

Het paneel is gemaakt door Mirella de Boer, dochter van toenmalig wijkregisseur Harry de Boer van Woonstad Rotterdam. In juni 2010 zijn er twee schijnwerpers aangebracht die het paneel bij duisternis aanlichten, helaas werkt deze verlichting al een tijdje niet meer.

En nu het raadsel van de lantaarnpaal die midden op het grasveld staat. Achter de garages liep een voetpad en daarlangs stond die lantaarnpaal. Een bijzonderheid is dat het voetpad ooit de naam Elkerzeepad droeg maar volgens het straatnamenboek is deze naam al in 1960 ingetrokken. Na de sloop van de garages heeft het voetpad er nog een aantal jaren gelegen maar uiteindelijk kwam er een grasveldje voor in de plaats. De lantaarnpaal is nooit weggehaald en is daarmee het laatste overblijfsel van het Elkerzeepad.

Langs het verdwenen voetpad staat nog een herinnering aan vervlogen tijden, een betonnen huisje met op de deur de letters PTT. Dit is de afkorting van het vroegere Staatsbedrijf der Posterijen, Telegrafie en Telefonie dat in 1989 is geprivatiseerd. De betonnen huisjes zijn nog op meer plekken in Pendrecht te vinden, bijvoorbeeld in de Krabbendijkestraat tegenover de Krabbendijkehof.Geschreven door: Mario

04/04/2021

Geplaats in: , [epvc_views]