Een verdwenen kunstwerk: de blauwe walvis

januari31-1

Mario Bosch stuurde het volgende in: “Drie jaar geleden is de blauwe walvis op Plein 1953 weggehaald, daarmee kwam een einde aan een opvallend kunstwerk in de wijk. De plaatsing van de walvis was destijds de afronding van de aanleg van de kindvriendelijke routes in 2009. Vanaf Plein 1953 lopen er 8 routes naar speelplekken in de wijk, iedere route heeft een eigen symbool in de vorm van een gekleurd dier. De bewegwijzeringselementen (na een prijsvraag omgedoopt tot Blokkies) zijn de betonnen blokken die de routes aanduiden, aan het einde van de route staan één of meer draadfiguren van het betreffende dier. De routes vanaf het Plein hebben alle een verschillend symbool maar de weg terug naar Plein 1953 wordt altijd aangegeven met een blauwe walvis.

De blauwe walvis op Plein 1953 is op 6 juni 2012 officieel ingewijd. Dat gebeurde door Alaattin Erdal van de toenmalige deelgemeente Charlois en Joke Spijkers, de held van de imagocampagne Pendrecht is Goed Bezig in wiens heldenmaand de kindvriendelijke routes zijn aangelegd. De opening was bewust gepland op woensdagmiddag zodat de kinderen er ook konden zijn. Samen met de kinderen werd er afgeteld van 10 naar 1 en… de walvis spoot water!

De walvis staat op een vierkante blauw-oranje geschilderde betonnen plaat en daarnaast staat een kleine metalen kubus met daarin de apparatuur die het spuiten regelt, de kubus is aan de buitenkant voorzien van de andere dieren die langs de kindvriendelijke routes staan. De walvis spuit overdag in de zomerperiode steeds 1 minuut water en dan 1 minuut niet. Oorspronkelijk was het een dikke waterstraal maar sinds september 2013 spuit de walvis vier dunnere stralen.

In de plannen voor de vergroening van Plein 1953 die in november 2015 zijn gepresenteerd was één van de wensen van omwonenden en ondernemers om de walvis weg te halen. Het idee van de water spuitende walvis was leuk maar in de praktijk bleek niet iedereen er even gelukkig mee te zijn: het water loopt niet goed weg, het plateau vervuilt snel en in de herfst is het spekglad vanwege de vallende bladeren. Sinds 2016 spoot de walvis in de zomer geen water meer maar het zou nog twee jaar duren voordat het blauwe dier zou verdwijnen, de walvis en het plateau zagen er op het laatst wel erg vuil uit.

Op 30 januari 2018 is de walvis verwijderd, het betonnen plateau gesloopt en het vierkante vak weer voorzien van gele klinkers. Alleen de metalen kubus met de dierenfiguren is blijven staan, wat er met de walvis is gebeurd weet ik niet.”

Bedankt voor je inzending Mario!Geschreven door: Mario

31/01/2021