Een vergeten plein aan de rand van Pendrecht

februari14

Aan het begin van de Nieuw-Vossemeerweg, niet ver vanaf de hoek met de Burghsluissingel, is een opvallend rond plein met sierbestrating. Het ziet er nu nogal verwaarloosd uit maar het is wel een plek met geschiedenis.

Het plein is 50 jaar geleden aangelegd en hoorde bij het in 1971 geopende bejaardencentrum Valckensteyn dat na amper 40 jaar dienst in 2012 is afgebroken. Rondom het plein stonden struiken en op het plein waren bankjes als rustplek voor de bewoners (nou ja rustig, op een steenworp afstand denderden toen nog de treinen over de Havenspoorlijn voorbij…). Verder waren er enkele bloemperken, kortom een mooie en opvallende plek aan de rand van de wijk. Aan de kant van de straat was de bushalte van de toenmalige lijn 66, Valckensteyn was goed bereikbaar met openbaar vervoer.

Ter gelegenheid van het éénjarig bestaan van Valckensteyn onthulde burgemeester Wim Thomassen op 1 mei 1972 het beeld van een Potsenmaker dat tot 1988 het pleintje sierde. Het beeld bleek te zijn gestolen en wie goed kijkt kan in de bestrating nog zien waar de sokkel heeft gestaan. Als vervanging werd in 1993 het beeld Beertje onthuld op het grasveld voor Valckensteyn, helaas is ook dit beeldje uiteindelijk door diefstal verdwenen.

Na de sluiting en afbraak van Valckensteyn verwaarloosde het pleintje, het werd een hangplek en daarom zijn in de loop der jaren veel struiken en de meeste banken al weggehaald. De sierbestrating heeft de achteruitgang overleefd en ligt er na een halve eeuw nog net zo. Op de plek van het afgebroken bejaardencentrum komt in de nabije toekomst een appartementencomplex dat ook Valckensteyn zal heten, hopelijk is dit een aanleiding om het ronde plein op te knappen en in oude luister te herstellen.



Geschreven door: Mario

14/02/2021

Geplaats in: , , [epvc_views]