Handen in eigen zak graag!

Het is je misschien wel eens overkomen; Na een ritje in een volle bus ontdek je dat je portemonnee is gerold. Weg is je geld! Dat is verschrikkelijk! En dan moet je ook nog eens snel zaken regelen, zoals je bankpassen blokkeren, een nieuwe aanvragen en misschien zelfs nieuwe sleutels laten maken. Vaak zijn het vrouwen met schoudertassen waar zakkenrollers op azen. Maar eigenlijk moet iedereen zich bewust zijn van het gevaar van zakkenrollers.

Om jou te helpen, hebben we alle belangrijke dingen over zakkenrollers, en belangrijker, wat je kunt doen om te voorkomen dat je gerold wordt even voor je op een rijtje gezet!

Op welke plaatsen moet ik op mijn hoede zijn voor zakkenrollers?

 • Tijdens drukke evenementen en op de markt.In kleedkamers van winkels.
 • Bij het in- en uitstappen van openbaar vervoer.
 • Op roltrappen en in wachtrijen.
 • Op luchthavens, bij toeristische attracties en in hotellobby’s.

Hoe werken zakkenrollers?

 • Ze leiden je af. Bijvoorbeeld door je een duw te geven of een vuurtje of de weg te vragen
 • Ze werken meestal in teams, kijken elkaar vaak aan en wisselen signalen uit. Word je door een onbekende aangesproken? Wees dan alert. Een medeplichtige slaat dan vaak zijn slag.
 • Ze kunnen de buit na het stelen doorgeven aan handlangers.
 • Ze lopen doelloos in het rond en hebben veel interesse in mogelijke slachtoffers en hun bezittingen. Het geld en de pasjes worden vaak zeer snel uit de portemonnees gehaald, waarna de portemonnee wordt weggegooid.
 • Soms maakt de zakkenroller gebruik van de huisgegevens die in je portemonnee te vinden zijn om, als er ook sleutels zijn gerold, later in de woning in te breken. Als je sleutels zijn gerold, is het raadzaam om nieuwe sloten te plaatsen.

Ik ben gerold. Waarom is het belangrijk dat ik aangifte doe?

Alleen als de politie weet waar zakkenrollers opereren, krijgt de politie inzicht in aantallen en mogelijke werkwijzen. Met deze gegevens kan de politie zakkenrollers proberen aan te pakken in bepaalde gebieden.

Waar kan ik aangifte doen van zakkenrollerij? 

Heb je de dader(s) in actie gezien en wil je aangifte doen? Dan kunt je terecht op het politiebureau bij jou in de buurt. Je kunt contact opnemen met de politie via de algemene meldlijn 0900-8844. Vermoed je dat je bent gerold, maar heb je niets gezien? Dan kunt je ook via internet aangifte doen.

Mijn pinpas en/of identiteitsbewijs is/zijn ook gestolen. Wat moet ik doen? 

Neem contact op met je bank om uw pinpas, master- en/of visacard te blokkeren. Zijn ook je paspoort of rijbewijs gestolen? Ga dan zo snel mogelijk langs bij de gemeente om de diefstal aan te geven en een nieuw document te bestellen. Wordt het document toch nog gevonden, dan is de eventuele vinder verplicht het langs te brengen bij de politie of de gemeente van afgifte, om misbruik te voorkomen. Het document is dan niet meer bruikbaar, want met de aangifte is dit al in de systemen als ‘gestolen’ opgenomen.

Wat kan ik doen om mijn mobiele telefoon tegen zakkenrollers te beschermen?

Houd de omgeving in de gaten als je mobiel belt. Activeer de beveiligheidscode Yunu (Your Unique Number). Je mobiele telefoon werkt dan alleen maar met jouw eigen simkaart. Zet een dief of heler er een andere simkaart in, dan doet je telefoon niets. Yunu is iets anders dan je pincode. Die code, die u ook altijd even moet intoetsen, voorkomt alleen dat iemand anders op jouw kosten kan bellen. De pincode zit echter op jouw simkaart. En het is erg makkelijk om die te vervangen. Is het toch misgegaan? Bel dan je telefoonbedrijf en laat je simkaart blokkeren en doe dan altijd aangifte. Hoe je Yunu moet inschakelen, lees je in de handleiding van je mobieltje.

Noteer je Imei-nummer. Imei is de afkorting van International Mobile Equipment Identification. Het is het serienummer van je gsm, het heeft niets te maken met de simkaart. Je achterhaalt Imei door *#06# in te toetsen. Ook op de sticker onder de batterij van je telefoon valt dit nummer te lezen. Het nummer heeft minimaal vijftien cijfers. Schrijf het nummer op en bewaar het goed. De politie heeft Imei nodig om een sms-bombardement af te vuren op een nieuwe simkaart in een gestolen gsm. Bovendien is het een noodzakelijk kenmerk om de gsm op te kunnen nemen in de landelijke database van gestolen mobieltjes.

Op veel nieuwe mobiele telefoons (smartphones) kun je een applicatie installeren die de positie van de telefoon weergeeft. Bij verlies of diefstal is het toestel zo gemakkelijker op te sporen. Neem bij diefstal altijd contact op met je provider om je nummer te laten blokkeren.

Ik ben getuige van diefstal door een zakkenroller. Wat kan ik doen?

Noteer of onthoud het signalement van de zakkenroller en bel de politie via 112 (bij spoed). Is er geen spoed, bel dan de algemene meldlijn 0900-8844. Zie je in een winkel een zakkenroller aan het werk? Waarschuw ook de bedrijfsbeveiliging.

Hoe voorkom ik dat ik word ‘gerold’?

 • Draag je tas met de schouderriem om je schouder en hals, zodat de tas voor je hangt en niet achteloos naast of achter je.
 • Wees je er van bewust dat er mensen zijn die het op je geld en tas hebben voorzien.
 • Stop je geld en waardevolle voorwerpen altijd zorgvuldig weg.
 • Vermijd het gebruik van een grote, opvallende portemonnee.
 • Neem niet meer geld mee dan je nodig hebt.
 • Leg je portemonnee niet voor het grijpen in een tas. Draag je tas met de klep/sluiting naar je lichaam toegekeerd.
 • Neem je tas altijd mee in de paskamer.
 • Als iemand op je kleding knoeit, bijvoorbeeld mayonaise of de as van een sigaret, maak dit dan zelf schoon en wijs hulp van een vreemde resoluut af.
 • Houd je omgeving in de gaten als je met je mobiele telefoon op straat belt.


Geschreven door: Lotte

01/05/2019

Geplaats in: , [epvc_views]