Pendrecht en de watersnoodramp

februari07

Op 1 februari j.l. was de jaarlijkse herdenking van de watersnoodramp in 1953, bij het monument in Nieuwe-Tonge zijn kransen gelegd maar vanwege de coronacrisis gebeurde dat dit jaar zonder publiek. De ramp kostte aan 1836 mensen het leven, in het nabijgelegen dorp Oude-Tonge vielen de meeste slachtoffers (305).

Als er een wijk in Nederland is die een band heeft met de watersnood van 1953 dan is dat wel Pendrecht: letterlijk op iedere straathoek word je er aan herinnerd, want de straten zijn vernoemd naar plaatsen die toen geheel of gedeeltelijk zijn ondergelopen. De bouw van Pendrecht begon in hetzelfde jaar en de gemeenteraad van Rotterdam neemt op 21 december 1954 het besluit om de straten in Pendrecht te vernoemen naar plaatsen die tijdens de watersnood van 1953 geheel of gedeeltelijk onder water hebben gestaan. De Slinge en de Oldegaarde vormen hierop een uitzondering want deze straten zijn vanuit Zuidwijk doorgetrokken naar Pendrecht, de Slinge is genoemd naar een beek in de Achterhoek en de Oldegaarde verwijst naar de havezate Oldengaerde bij Dwingeloo.

Op de zijgevel van Dirk, tegenover de voormalige bakkerij Remmerswaal, hangt sinds 6 november 2019 een grote foto van een ondergelopen boerderij met in grote cijfers het jaartal 1953. Onderop de foto staat de volgende tekst: “In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 veroorzaakte een zware stormvloed in combinatie met springtij een watersnoodramp die 1836 levens kostte. De straatnamen in Pendrecht verwijzen naar de plaatsen in Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant die werden getroffen door deze ramp.”Geschreven door: Mario

07/02/2021

Geplaats in: , , [epvc_views]