Pleur niet alles in de WC pot!

niet-in-de-wc-like-je-wijk-poster

Billendoekjes, luiers, tampons, maandverbanden zijn een paar dingen die je NIET door je WC moet spoelen!

Dit veroorzaakt verstoppingen in ’t hoofdriool. Door de verstopping gaat de riolering kapot, de kruipruimtes van woningen en winkels komen vol te staan met vies grond- en rioolwater (wat slecht is voor je gezondheid). Lees ook eens deze tips via >> https://www.milieucentraal.nl/minder-afval/welk-afval-waar/door-de-gootsteen-of-in-de-wc/

Riool kan verstopt raken
We spoelen in Nederland jaarlijks 3,5 kilo afval per persoon door het riool. Dat is in een jaar evenveel als 9,6 miljoen volle vuilniszakken! Het meeste van dit afval hoort in de vuilnisbak, de zak voor plastic afval of de bak voor groente-, fruit- en tuinafval. Als je het door de wc of de gootsteen spoelt, belast je het riool onnodig en dat kost geld. Vet, doekjes en ander afval hopen zich op, waardoor de afvoerbuis in huis of het riool verstopt kunnen raken. Ook bij de rioolzuiveringsinstallatie kan het problemen geven, zoals vastgelopen pompen en verstopte roosters.

Schoonmaakdoekjes en vochtig toiletpapier
Grote boosdoeners bij verstoppingen zijn schoonmaakdoekjes, billendoekjes, babydoekjes en doekjes om make-up te verwijderen. De meeste doekjes zijn vast afval en mogen daarom niet in het toilet, ook al staat op de verpakking soms iets anders.

Vochtig toiletpapier waar het logo van een toiletpot op staat, mag je wel door de wc spoelen. Staat er een kruis doorheen, dan moet het vochtige wc-papier bij het restafval.

Olie en frituurvet
Ook frituur- en bakvet dat je in de gootsteen of wc gooit, geeft verstoppingen. Het vloeibare vet stolt en blijft aan de rioolbuis plakken. Andere dingen die niet in het riool thuishoren (zoals schoonmaakdoekjes en koffieprut) blijven hier weer aan kleven. Hierdoor wordt de doorgang van de rioolbuis steeds kleiner: het riool slibt langzaam dicht.

Restjes olie of vet kun je met een vel keukenpapier uit de pan vegen. Als je dat met ongekleurd en onbedrukt keukenpapier doet, mag het papier met vet en al in de gft-bak. Gekleurd papier of papier met opdruk hoort in de vuilnisbak. Grotere hoeveelheden olie en (frituur)vet kun je het beste gescheiden inleveren. Giet het terug in de oude verpakking of in een melkpak met dop en lever het in bij speciale bakken bij de supermarkt, kringloopwinkel of milieustraat. Inzamelpunten vind je op Frituurvet, recycle het. Van frituurvet kan biodiesel worden gemaakt. Onbruikbare vetten worden als biobrandstof bijgestookt in elektriciteitscentrales. Is er bij jou geen inzamelpunt? Gooi het vet dan met verpakking (bijvoorbeeld een melkpak) bij het restafval.

Verstopt riool: overstroming en stank
Verstopte rioolbuizen kunnen leiden tot overstromingen, viezigheid, stank en overlast in huis en op straat. Als het riool een heftige regenbui niet kan verwerken, dan staan de straten blank en wordt er gebruik gemaakt van overstort. Het rioolwater komt dan ongezuiverd in het oppervlaktewater (sloten, rivieren, kanalen en meren), waardoor dat flink vervuilt. Zo kan het zuurstofgehalte in het water snel dalen, waardoor vissen sterven.

DUS DENK NA PENDRECHT!

Denk dus AUB na voordat je doortrekt, ook al denk je liever dan niet na:)

Meer tips?
1. Los rioolproblemen zelf op >> https://rioolprobleemkwijt.nl/blog/wc-verstopt-oplossen
2. Do’s en Dont’s bij WC verstoppen >> https://hofkenshig.nl/blog/diensten/247-riool-en-calamiteitenservice/de-dos-en-donts-bij-wc-ontstoppen
3. 8 tips om verstoppingen op te lossen thuis >> https://huis-en-tuin.infonu.nl/huishoudelijk/121117-wc-verstopt-8-top-tips-om-het-op-te-lossen.html
4. Tips niet in ’t riool >> https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/niet-in-het-riool/
5. Wat doe je met oud frituurvet? >> https://youtu.be/pfELMl4pTfgGeschreven door: Ronald

Like je Wijk
04/04/2019