Trap niet in de babbeltruc
Diefstal door een ‘babbeltruc’ komt steeds vaker voor: onbekenden bellen aan en weten door een mooie smoes je huis binnen te komen. Vervolgens stelen zij geld en waardevolle spullen.

Met de smoesjes weten oplichters mensen te beroven. Ze komen aan de deur of spreken mensen aan op straat. De dieven zien er vaak betrouwbaar uit. De oplichter doet zich voor als iemand anders. Of vraagt simpelweg wat drinken of een pen, terwijl iemand anders het huis binnensluipt. Meestal zijn kwetsbare ouderen het doelwit.

Tips: babbeltruc aan de deur
Kijk voor je open doet, eerst wie er heeft aangebeld
Ken je de persoon niet? Vraag dan eerst wie hij/zij is en wat hij/zij komt doen
Vertrouw je de situatie niet? Bel 112!
Blijf ook overdag alert. Babbeltrucs vinden niet alleen ‘s avonds plaats
Laat nooit onbekenden je huis binnen. Hoe betrouwbaar of onschuldig ze er ook zien. Dieven komen in alle vormen en maten.

Pinautomaten
De oplichters kunnen ook toeslaan als je pint. Bij een veelvoorkomende vorm van een babbeltruc pint het slachtoffer of neemt hij of zij geld op bij een pinautomaat. Onopvallend kijkt de dader mee over de schouder om de pincode te achterhalen. Daarna steelt de dader de pinpas met een smoesje. Vervolgens kan de dief grote bedragen van de rekening afhalen. De politie is alert op deze vorm van diefstal.

Lees meer over de babbeltruc op https://www.politie.nl/themas/babbeltruc.html