Wie weet waar de Henk van Oostendebank staat?

januari24

Misschien heb je er wel eens op gezeten maar waarschijnlijk nooit gezien dat er op de bovenste balk van de rugleuning een naam staat. De Henk van Oostende bank staat langs de Slinge, tussen de Stavenissestraat en de Groene Kruisweg, bij de bushalte van lijn 68 richting Zuidplein.

De bank is een eerbetoon aan Henk van Oostende die vele jaren dagelijks bestuurder van de deelgemeente Charlois was, bij zijn afscheid op 17 maart 1992 kreeg hij behalve een Wolfert van Borselenpenning (toen de hoogste gemeentelijke onderscheiding) een heel bijzonder cadeau: een zitbank met zijn naam er op. Het is een houten zitbank waarvan er veel in Rotterdam staan maar deze is dus bijzonder, op de bovenste balk van de rugleuning staat HENK VAN OOSTENDE BANK.

Henk heeft ruim een halve eeuw in Pendrecht gewoond, eerst in de Bruinissestraat en later in de Kruiningenstraat en daarna in de Zuiderparkflat aan de Ooltgensplaathof. In de Zuiderparkflat was hij secretaris van de Huurderscommissie Zuiderparkflat waarvoor hij o.a. de nieuwsbrief verzorgde. In 2006 verhuisde Henk naar Sonneburgh en ook daar was hij actief, hij schreef stukjes voor de Sonneburghkrant. Vanuit zijn kamer in Sonneburgh had hij uitzicht op Pendrecht, de wijk waar hij een groot deel van zijn leven heeft gewoond.

In 2009 heb ik Henk van Oostende in Sonneburgh bezocht en hij heeft mijn toen verteld hoe de onthulling van die bank in zijn werk is gegaan. Een dag na zijn afscheid werd Henk ’s morgens gebeld met de simpele vraag of hij thuis was. Toen hij daar bevestigend op antwoordde werd hij met een auto opgehaald die via de Stavenissestraat richting Slinge reed. Vlak vóór de Slinge sloeg de auto linksaf en reed over het fietspad (!) richting Groene Kruisweg. Bij de bushalte werd gestopt en Henk kreeg de opdracht om het naast de abri staande ingepakte stuk straatmeubilair uit te pakken. Er kwam tot zijn verrassing een zitbank te voorschijn met zijn naam er op waar Henk heel vereerd mee was.

Henk van Oostende is in november 2019 op 97-jarige leeftijd overleden maar “zijn” bank staat er nog altijd en houdt de herinnering levend aan een markante Pendrechtenaar.Geschreven door: Mario

24/01/2021

Geplaats in: , [epvc_views]