Gebouwtje ‘Van Vliet’

Garage-Helbers

Marian laat ons het volgende weten: “Van Vliet en Van Dulst’s bouwbedrijf N.V. Naast het hulpgebouwtje ‘De Uil’ is er ook nog een gebouwtje aan de andere kant van de Dreef; op het tussenterrein richting Weipad. Tegenwoordig is garage ‘Helbers’ er gevestigd. Het gebouwtje staat bekend als gebouw ‘Van Vliet’. Het blijkt genoemd te zijn naar de timmerman en stukadoor, J. van Vliet, die zich hier vestigde in 1924; het was zijn werkplaats. Vier jaar later staat in het adresboek: ‘v. Vliet & v. Dulst, aann. en bouwk.’ Het waren de heren Van Vliet en Van Dulst, die eerste voornamelijk werkten voor het Eerste Rotterdamsche Tuindorp.

In januari 1940 kregen zij de opdracht om gas- en schuilkelders in het Zuiderziekenhuis te plaatsen. Deze ondergrondse operatiekamers moesten tegen luchtaanvallen bestand zijn. In geval van nood moesten in de kamers ook onder ernstigste omstandigheden het medische werk kunnen worden voortgezet.

Met de firma ging het duidelijk zeer goed met diverse projecten. In 1958 betrokken zij het pand aan de Schiekade, ook bekend als Nillmij-pand. En zij breidden zich verder uit met diverse bijkantoren, o.a. aan het Stadionweg. In 1970 werd het 500 medewerkers tellende bedrijf overgenomen door de Hollandse Beton Groep (HBG).”

Bedankt voor je inzending Marian!Geschreven door: Marian

01/04/2021