Pas op voor Babbeltrucs!

3789AE62-0985-489C-A98C-D73A05FA3A14

Diefstal door een ‘babbeltruc’ komt steeds vaker voor: onbekenden bellen bij u aan en gebruiken een mooie smoes om binnen te komen. Vervolgens stelen zij uw geld en andere waardevolle bezittingen. In sommige gevallen gebeurt dit in combinatie met bedreiging en/of geweld. Dieven doen zich soms ook voor als meteropnemer of reparateur. Of ze vragen om een glas water of een pen, terwijl een handlanger het huis binnenglipt. Deze zogeheten ‘babbeltrucs’ zijn bedoeld om mensen op te lichten. Het gebeurt voornamelijk aan de deur en bij pinautomaten. Denk niet dat het u niet overkomt, want de dieven zijn zeer behendig met hun smoezen. De politie is alert op deze vorm van diefstal. Lees hieronder meer over babbeltrucs en hoe u kunt voorkomen dat u slachtoffer wordt.

Wat is een babbeltruc?
Babbeltrucs zijn smoesjes waarmee oplichters proberen mensen te beroven. De oplichters ogen vaak betrouwbaar. Ze komen aan de deur of spreken mensen aan op straat. Ze zeggen bijvoorbeeld dat ze van de bank zijn, thuiszorg, dat ze de meterstand komen opnemen of ze vragen of hun kind bij u naar het toilet mag. De politie ontwikkelde vier korte preventiefilms om ouderen alerter te maken op de risico’s die kunnen leiden tot diefstal via babbeltrucs. Daarnaast bevatten de films tips waarmee ouderen hun eigen veiligheid kunnen vergroten.

Wat kan ik het beste doen tegen babbeltrucs aan de deur?

  1. FILM Veilig aan de deur: gaat over de risico’s van het aannemen van een postpakket. Een pakketbezorger steelt door een smoes en een afleidingsmanoeuvre de pinpas en pincode van het slachtoffer:

  1. FILM Veilig in huis: De risico’s van het binnenlaten van onbekenden staat in deze film centraal. Een onbekende komt met een smoes binnen bij een oudere, waarbij het slachtoffer wordt afgeleid en bestolen. De film bevat preventietips. 

Nog wat tips!

Wordt er aangebeld?
– Kijk voor u opendoet, eerst wie heeft aangebeld.
– Kent u de persoon niet en vertrouwt u het niet? Vraag dan eerst wie hij/zij is en wat hij komt doen.
– Vertrouwt u het nog niet? Bel 112.
– Open de voordeur bij woongebouwen met een centrale toegang alleen voor uw eigen bezoek.
– Kijk door het raam, de (digitale) deurspion of gebruik de intercom.
– Zorg dat u de deur op een kier kunt zetten, bijvoorbeeld met een deurketting of kierstandhouder. Of laat een (digitale) deurspion in uw deur maken. Zo kunt u zien wie er voor uw deur staat zonder open te doen.
– Babbeltrucs en overvallen vinden niet alleen ‘s avonds plaats. Blijf ook overdag alert op mensen met verkeerde bedoelingen.
– Laat nooit onbekenden uw huis binnen, hoe betrouwbaar of onschuldig ze ook ogen. Om aan hun buit te komen maken sommige dieven gebruik van geweld.
– Wilt u iets pakken, bijvoorbeeld uw telefoon of geld? Laat mensen dan buiten wachten en doe uw deur dicht.
– Neem nooit uw portemonnee mee naar de deur. Het is ook handig om een klein geldbedrag vlakbij de voordeur neer te leggen (in de meterkast bijvoorbeeld).
– Komen onbekenden aan de deur met de vraag of ze het alarmnummer mogen bellen? Laat ze dan niet binnen en bel zelf 112.
– Laat vreemden geen gebruikmaken van uw toilet, maar verwijs ze naar een openbaar toilet.
– Wissel geen geld aan de deur.
– Loop nooit met iemand mee naar buiten. Vaak komen dieven met z’n tweeën. De ene persoon maakt een praatje met u, terwijl de andere uw huis binnensluipt om uw spullen te stelen.
– Doe uw achterdeur op slot als u alleen thuis bent. Soms komt iemand via de achterdeur uw huis binnen, terwijl u bij de voordeur staat te praten.

Hoe herken ik een babbeltruc bij een pinautomaat?
Veilig pinnen: Tijdens het pinnen wordt in dit filmpje de pincode van het slachtoffer afgekeken. Vervolgens wordt het slachtoffer gevolgd en afgeleid, zodat ook de pinpas gestolen kan worden. De film bevat preventietips:

Wees altijd alert als u pint. Bij een veelvoorkomende vorm van een babbeltruc pint het slachtoffer boodschappen bij een supermarkt of neemt hij of zij geld op bij een pinautomaat. Ongemerkt kijkt de dader over de schouder mee om de pincode te achterhalen. Is dat gebeurd? Daarna steelt de dader de pinpas met een smoesje, door u bijvoorbeeld af te leiden in de supermarkt. Of hij laat bijvoorbeeld een briefje van € 5 of € 10 vallen en tikt degene die pint op de schouder. Vervolgens weet hij het slachtoffer te overtuigen dat hij of zij geld heeft verloren. Het slachtoffer stopt het geld in de portemonnee. Even later komt dezelfde persoon weer bij het slachtoffer en zegt dat het geld toch van hem of haar is. Soms is er nog een tweede dader in het spel. Het slachtoffer laat zich overrompelen en pakt vervolgens zijn of haar portemonnee om het geld terug te geven. De dader weet ondertussen het slachtoffer zo af te leiden dat de pinpas ongemerkt uit de portemonnee wordt weggenomen. Vervolgens haalt de dader grote bedragen van de rekening. Soms wordt er gebeld met een smoes om zo alsnog de pincode te pakken te krijgen. Vooral ouderen worden slachtoffer van deze babbeltruc.

Hoe vergroot ik mijn veiligheid tijdens het pinnen?
– Pin indien mogelijk binnen bij een bank, maar wees ook daar alert en pin veilig.
– Scherm bij het intoetsen van uw pincode de toetsen af.
– Laat u niet afleiden. Ook niet als iemand zegt dat u bijvoorbeeld een bankbiljet of iets anders liet vallen.
Denkt u dat het geld toch van u is? Stop dit dan in uw jaszak en niet in uw portemonnee.
– Staat iemand te dicht bij u? Vraag voordat u gaat pinnen of deze persoon een stukje naar achteren gaat. – Bent u met zijn tweeën? Laat dan de tweede persoon zorgen dat er afstand blijft.
– Berg uw geld en pinpas in aparte vakjes van uw portemonnee op. Bent u toch slachtoffer geworden? Blokkeer dan direct uw pinpas en doe aangifte bij de politie.

Veilig aan de telefoon
Veilig aan de telefoon gaat over de risico’s van het geven van persoonlijke informatie via de telefoon. Een onbekende geeft zich uit voor bankmedewerker en weet met een smoes achter de pincode te komen en de pinpas te stelen. De film bevat preventietips.

Hoe doe ik aangifte van een babbeltruc?
Bel met de algemene meldlijn 0900-8844 als de dader verdwenen is en bel met 112 als de dader nog in de buurt is!

Hoe blokkeer ik mijn bankpas of creditcard?
Is uw pinpas of creditcard gestolen? Neem dan direct contact op met uw bank om de passen te blokkeren. Zo voorkomt u dat de dader geld kan opnemen met uw pas. Hieronder vindt u contactgegevens van de verschillende banken.

Bankpas (m.u.v. ING) 0800-0313
Bankpas ING 058-212 6000
Mastercard (m.u.v. ING) 030-283 5555
Mastercard ING 058-212 6000
American Express card 020-504 8666
American Express cheques 0800-022 0100
Thomas Cook Card 0800-022 8630
Visa Card 020-660 0611
Diners Card 020-654 5511

 

Like Je Wijk TV

Over de babbeltrucs heeft Like Je Wijk TV ook een speciale uitzending gemaakt. Bekijk de hele uitzending hieronder:Rubrieken: