Aanvullende maatregelen regio Rotterdam vanaf 20 september 18.00 uur

Het kabinet kiest ervoor om vooral in de Randstad de maatregelen aan te scherpen. Vanaf zondag 18:00 uur gelden de volgende nieuwe maatregelen:

* Gezelschappen worden beperkt tot maximaal 50 personen. Dat geldt voor feesten, bruiloften, borrels en uitjes. Deze limiet geldt niet voor begrafenissen, kerkdiensten, theaters en demonstraties.
* Voor bijeenkomsten van meer dan 50 mensen geldt een meldplicht. Er  moet een vergunning worden aangevraagd. 
* Horecagelegenheden mogen na 00:00 uur geen bezoekers meer binnenlaten en moeten vanaf dat tijdstip de muziek uitdoen. “En om 01:00 moet het licht uit”, aldus Aboutaleb. Horecagelegenheden die zich daar niet aan houden, moeten rekening houden met sluitingen. 
* Afhaalrestaurants sluiten om 02:00 uur. Zij mogen vanaf 01:00 uur ’s nachts geen alcohol meer verkopen. 
* De Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond gaat weer scherper inzetten op handhaving van de coronamaatregelen. Dat gebeurt doelgericht, onder meer op markten en op plekken waar veel jongeren samenkomen. Ook wordt daar gewerkt aan extra voorlichting. 
* Overheidslocaties zoals gemeentehuizen, wijkservicepunten, bibliotheken en zwembaden krijgen venstertijden voor de risicogroepen (ouderen). Daarnaast wordt ook aan brancheverenigingen, musea en winkels gevraagd om venstertijden in te stellen voor kwetsbare personen. Wat die tijden worden, is nog niet bekend.
* Eigenaren van supermarkten wordt opgeroepen ook weer meer te letten op het naleven van de coronamaatregelen.